Methode Dorn

Dé behandelmethode voor o.a. beenlengteverschil, bekkenscheefstand, bekkeninstabiliteit,
ischias/hernia, scoliose, kyfose/lordose, rugklachten, schouderklachten, nekklachten of hoofdpijn.

Rugpijnen kunnen door de dornmethode verdwijnen

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking heeft wel eens te maken met nek-, schouder- of rugklachten, ruim 400.000 mensen hebben hiervan een chronische variant. Ook steeds meer kinderen worden met rugklachten geconfronteerd. Hoewel medicijnen niet de beste oplossing zijn, worden ze veel toegepast met name voor spierontspanning en als pijnbestrijding. Echter met de dornmethode is het mogelijk veel nek-, schouder- en rugproblemen te verhelpen met relatief eenvoudige behandelingen en oefeningen.

Oorsprong

Net als de meeste natuurgeneeswijzen zijn de wortels van de dornmethode heel oud. De medicijnmannen van de oudste Indiaanse inwoners van Noord Amerika pasten een dergelijke behandelwijze al toe. In Europa wordt de methode voor het eerst in Duitsland, toegepast waar het een wijdverbreide en bewezen behandelwijze wordt. Dieter Dorn, een landbouwer uit Allgäu (D), kwam 30 jaar geleden in aanraking met een collega landbouwer, die bekend stond doordat hij met een zachte duimdruk rugklachten met succes kon behandelen. Dieter Dorn kwam bij hem met spit en ook hij werd verlost van zijn pijn. Onder de indruk van dit succes ontwikkelde Dieter Dorn op deze basis een eigen therapieplan. Naar eigen zeggen heeft hij deze methode niet zelf uitgevonden maar gedeeltelijk overgenomen, uitgebreid en verfijnd en aan de huidige tijd aangepast. Sindsdien wordt deze behandelwijze de dornmethode genoemd. Hij kan genoeglijk zeggen dat hij deze oude wijsheid nieuw leven heeft ingeblazen, voordat hij in de vergetelheid terecht zou komen. Inmiddels hebben al veel mensen deze therapie ervaren.

De dornmethode

De dornmethode is een manier om gewrichten en wervels in hun oorspronkelijke stand te brengen, teneinde de pijn en de blokkades in deze gebieden te verhelpen. Het is nagenoeg een pijnloze, risicoarme, manuele methode in de natuurgeneeswijze en in de complementaire zorg.
De dornmethode heeft als uitgangspunt dat correcties altijd onder beweging moeten plaatsvinden.
Pijn in de voeten, in de knieën, in de heupen en in de onderrug worden meestal veroorzaakt door beenlengteverschil en/of scheefstand van het heupgewricht en het heiligbeen. De therapeut controleert en corrigeert de scheefstand en de blokkades van de wervels door middel van een lichte duimdruk.
Onregelmatigheden aan de wervelkolom merkt de cliënt op doordat men bij scheefstand van een wervel gevoeliger op de druk reageert dan bij een wervel die correct op zijn plaats zit. Op deze manier komt de duiding tot stand. In het totale bereik van de wervelkolom treden de zogenaamde spinale zenuwen tussen de wervels naar buiten en verzorgen de daaraan gekoppelde interne organen en lichaamsdelen.
In principe gaat het er bij de dornmethode om, een optimale ruimte te creëren zodat de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen. De zenuwopeningen tussen de wervels zijn bij sommige wervels niet al te groot. Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen ingeklemd en hun functie belemmerd, wat klachten kan geven in de gerelateerde gebieden. De zenuw hoeft niet compleet te worden afgeklemd om klachten te veroorzaken, een constante zeer lichte druk van de scheve wervel, kan de spinale zenuw al irriteren.

Bekkenscheefstand is vaak de oorzaak van klachten

De basis van de dornmethode is altijd een correctie van beenlengteverschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze steunpilaren ongelijk in lengte zijn, ontstaat er een bekkenscheefstand. Dit is een veelvoorkomend probleem. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen en tot chronische problemen zoals: darm- en blaasproblemen, heupproblemen, lage rug- en nekklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, scoliose, enzovoort.

Oorzaken en oplossingen voor het beenlengteverschil

Dit betreft in wezen twee punten. In de laatste tientallen jaren zijn de bewegingsactiviteiten, zowel beroepsmatig als in onze vrije tijd, veranderd. Dit heeft bij veel mensen tot een niet goedzittend heupgewricht geleid waardoor beenlengteverschil ontstond. Het heupgewricht bestaat uit een kop, die door spieren en ligamenten in de kom op de plaats wordt gehouden. Door verschillende oorzaken kan deze kop uit de kom getrokken worden, bijvoorbeeld door te veel en te vaak gewicht aan één kant te dragen, bijvoorbeeld de boodschappentas, door verkeerd te bewegen, door een trauma, door een ongeval of door vaak met de benen over elkaar te zitten. Pendelen we gelijktijdig met het onderbeen, dan wordt de trekkracht van de kop van het bovenbeen versterkt. Bij het opstaan glijdt de kop niet volledig terug in de kom van het bekken. Hierdoor ontstaat ruimte tussen kop en kom, de ligamenten en spieren rekken beetje bij beetje op waardoor geleidelijk een verschil van beenlengte optreedt, wat zelfs tot 3 centimeter kan oplopen. Om dit beenlengteverschil te corrigeren, gaat men bij de meeste reguliere therapievormen het te kortere been langer maken (inlegzool of hakverhoging). Echter bij de dornmethode wordt het te lange been op een natuurlijke wijze ingekort.

Geen negatieve bijwerkingen

De dornmethode is eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend. Na een juiste anamnese kan er doelgericht worden behandeld. Tijdens de behandeling gaat men niet door de pijngrens en de weerstand heen, waardoor er nauwelijks risico aanwezig is. Met deze methode is het volkomen normaal dat men mensen met gewrichtsklachten en rugklachten pijnvrij kan maken. Voor het toepassen van deze methode worden geen medicamenten, injecties of instrumenten gebruikt. Wel is het inzicht en de opmerkzaamheid van de therapeut belangrijk.
Na een of twee dagen kan er een lichte spierpijn of een beurs gevoel optreden dat enkele dagen kan aanhouden. Deze ongemakkelijke reactie is op zich een goed teken, omdat dit doorgaans aangeeft dat de gecorrigeerde wervels in hun juiste positie zijn gebleven.

Bijzonder effect kan men creëren bij:

beenlengteverschil, bekkeninstabiliteit, bekkenscheefstand,
scoliose, kyfose, lordose, ischias, hernia, rugklachten, schouderklachten, nekklachten, hoofdpijn / migraine en vele andere klachten van het bewegingsapparaat en de interne organen.

Contra indicaties

Ondanks het feit dat de dornmethode zeer mild is, zijn er situaties waarbij deze methodiek niet toegepast kan of mag worden. Enkele contra indicaties zijn:

  • Wervelkolom metastasen of tumoren op wervels of gewrichten. Borstkanker. Botkanker
  • Botbreuken, of kort na een ernstig ongeval, zonder dat een arts is geconsulteerd.
  • Ontstekingen op de te behandelen plaatsen.
  • Osteoporose of botontkalking.
  • Verlammingen. Persoon moet zichzelf op kunnen richten en zelfstandig kunnen staan en lopen
  • Acute hernia of spit.
  • Bij sterke griepsymptomen of koorts.
  • Na jarenlang (2 à 3 jaar) zwaar of intensief gebruik van cortisonen of prednison.
  • Bij de behandeling wordt Johannesolie gebruikt. Bij zwangere vrouwen mag dit niet worden gebruikt omdat Johannesolie contracties van de baarmoeder kan opwekken. Vertel uw behandelaar dus altijd wanneer u zwanger bent.
  • Na behandeling met Johannesolie is het raadzaam uzelf niet bloot te stellen aan fel zonlicht     omdat dit brandwonden tot gevolg kan hebben.Let op!
    Om een zo groot mogelijk effect uit de behandeling te halen:
  • mag men na de behandeling 3 à 4 dagen niet zwaar tillen of zwaar werk verrichten!
  • Beweeg bewust!
  • Drink veel water om de vrijkomende afvalstoffen af te voeren!

Breustussenwervelmassage

Rudolf Breuss ontwikkelde een tussenwervelschijfmassage, die zich uitstekend met de dornmethode laat combineren. Met de breussmassage kunnen veel wervelkolomproblemen, zoals; ischias, spit, scoliose, hernia, enz. op een ongevaarlijke manier en met succes worden behandeld.
Rudolf Breuss gaat er vanuit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen telkens worden vernieuwd. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer regenereren.

De breussmassage is een zeer zachte behandeling, die inwerkt op fysieke en psychische spanningen. Door het voorzichtig oprekken van de wervelkolom krijgen de tussenwervels meer ruimte en kan de Johannesolie waarmee wordt gemasseerd in de weefsels trekken. Dit is een zeer belangrijk onderdeel ter regeneratie van de tussenwervelschijven. Het is mede de sleutel voor het oplossen van vele problemen in ons bewegingsapparaat, in het bijzonder in het wervelkanaal in het heiligbeengebied.
In de regel wordt de breussmassage na de dornbehandeling ingezet. Soms is er een aanleiding om de massage vooraf te geven, bijvoorbeeld aan mensen die erg gespannen zijn.